Wiele osób pyta mnie o to, jakie siemię lniane wybrać - mielone czy w całych ziarnach. Dr. Google różnie o tym traktuje choć de facto wybór jest dość prosty. Kupujemy siemię lniane w ziarnach i mielimy sami tuż przed podaniem. Dlaczego? Zapraszam do krótkiej lektury .
Wiele osób pyta mnie o to, jakie siemię lniane wybrać - mielone czy w całych ziarnach. Dr. Google różnie o tym traktuje choć de facto wybór jest dość prosty. Kupujemy siemię lniane w ziarnach i mielimy sami tuż przed podaniem. Dlaczego? Zapraszam do krótkiej lektury.
Szkoła otwocka mówi, żeby spożywać całe siemię, bo mielone siemię sklepowe jest odtłuszczone (czytajcie etykiety), a w siemieniu chodzi nam głównie o kwasy tłuszczowe Omega 3. Kupowanie odtłuszczonego nie ma większego sensu.
Szkoła falenicka mówi, żeby spożywać siemię zmielone, bowiem twarde osłonki ziaren uniemożliwiają przyswojenie wartościowych składników we wnętrzu ziaren (kwasów Omega 3, ale również lignanów o działaniu antyrakowym).
Pozostaje nam zatem nić innego jak kupić pełne ziarna - mamy wtedy pewność, że nie są odtłuszczone (a więc zawierają wszystkie cenne dla zdrowia składniki) i zmielić je - żeby mieć pewność, że wydobywamy z nich wszystko, co najlepsze. W celu ograniczenia utleniania tłuszczów należy zmielić ziarna niedługo przed spożyciem.
W jaki sposób zmielić siemię lniane?
Młynek do kawy, moździerz. Blender niestety nie daje rady.
Źródło: Flaxseed and Breast Cancer: The Take-Home.