• Żywienie w ciąży

    Boicie się za bardzo przytyć w ciąży? Wszędzie słyszycie, że ciąża to nie okres na odchudzanie? Co jeść? Ile jeść? Kiedy jeść? Zapraszam na konsultacje dietetyczne kobiety w ciąży. Zdrowa dieta w czasie ciąży, to zdrowie Wasze i Waszego dziecka.
    +Więcej
  • Żywienie dzieci

    Odpowiednie żywienie dzieci to dla wielu rodziców wielkie wyzwanie. Dziecko nie je czerwonego, albo zielonego, albo wcale nie je, albo tylko słodkie, albo je wszystko i za dużo. Cierpi na zaparcia,anemię albo nadwagę... Kosultacje dietetyczne dla rodziców i dzieci. Zdrowe nawyki żywieniowe. Żywienie w nadwadze i otyłości u dzieci i młodzieży.
    +Więcej
  • Odchudzanie

    Prawidłowa masa ciała jest podstawą zdrowego życia. Kiedy diety cud nie działają, pośpiech i obowiązki uniemożliwiają przygotowanie skomplikowanych posiłków dietetycznych, obciążenie chorobami utrudnia odchudzanie skorzystaj z porady dietetyka, który zaplanuje Twój indywidualny jadłospis dostosowany do Twoich preferencji i możliwości.
    +Więcej
  • Dieta mężczyzn

    Wysoki cholesterol, cukier, nadwaga, życie w delegacjach, jedzenie w biegu- to najczęstsze problemy z jakimi borykają się moim pacjenci. Jeśli dotyczy to również Ciebie, skorzystaj z porad dietetyka. Dowiedz się co jeść, żeby poprawić stan zdrowa, kondycję psychiczną i fizyczną.
    +Więcej
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Pyszne i niezdrowe pizze i tosty

Nie ma chyba na świecie osoby, która nie jadła kiedyś zapiekanki, pizzy albo tosta. Nie ma także dziecka, które nie lubiłoby pizzy. Szybki obiad w domu - mrożona pizza. Obiad poza domem - pizzeria albo Macdonald, w którym zjemy Hamburgera lub inną bułkę. Urodziny - poza toną słodyczy najpewniejszym ciepłym jedzeniem będzie pizza. Ulubiona pizza dzieci??? Obstawiam Margeritta albo Hawajską. Mam rację? Jedna z samym serem a druga z serem i anansem. Czy to coś złego? Tak. SER.  

Ser to jeden z najstarszych i najpopularniejszych produktów spożywczych o doskonałych walorach smakowych jak i zdrowotnych. W swoim składzie zawiera białko, tłuszcze – a wśród nich cenny kwas linolowy, kwas mlekowy, wapń, witaminę A i beta-karoten, witaminę B2 i B12. Jednak powinien być ostrożnie spożywany przez osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz chorobami nerek, ponieważ zawierają w swoim składzie również fosfor i sód (szczególnie gatunki np. Feta, Salami, Parmezan; wszystkie serki topione), a spora zawartość tłuszczu i cholesterolu nakazuje spożywanie serów żółtych w rozsądnych ilościach przez osoby otyłe, z nadwagą i ze zmianami miażdżycowymi.

W kuchni sery najczęściej wykorzystywane są do robienia zapiekanek, pizzy, sosów serowych, pizzy, hamburgerów, kanapek itp. Wszystko pyszne. Poezja dla  naszych kubków smakowych. Jednak czy zdrowe? Niestety nie... Chociaż zapiekany ser w zapiekankach, pizzy, tostach ma wyjątkowo dobry smak, niestety jest też bardzo niezdrowy.  Dzieje się tak za sprawą azotanów dodawanych do wielu serów. Azotany dodawane są w celu zapobiegania niewłaściwemu dojrzewaniu serów i jeśli taki ser dojrzewa powoli to w całym tym okresie azotany zamieniane są w azotyny, a te dalej w lotny azot i… w zasadzie po problemie. Gorzej gdy zapiekamy sery, ponieważ wysoka temperatura katalizuje reakcje pomiędzy azotynami a aminokwasami, prowadząc do powstania nitrozoamin – związków wykazujących działanie rakotwórcze.

Dodatkowo jeśli położymy na serze ananasa – nieodłączny składnik pizzy hawajskiej – to zakwasimy środowisko reakcji, co zwiększy ilość powstających nitrozoamin w naszej pizzy. 

Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie życia bez zjedzenia ulubionych zapiekanek, pizzy i tostów to do ich sporządzenia należy przede wszystkim przygotować je samodzielnie. Wybierać odpowiednie gatunki serów, które można bezpiecznie zapiekać. Należą do nich : raclette, greyerzer, średnio stara gouda, fontal, bergkäse; bardzo dobrze topią się sery miękkie i pleśniowe (brie, camembert). Wymienione gatunki zawierają znikomą ilość azotanów, a więc i ryzyko powstawania nitrozoamin jest minimalne. A oprócz tego sery te topią się bardzo szybko i nie tworzą gumowej skorupy. 

Zatem czy kupując pizzę w fast foodzie albo mrożoną w sklepie lub zapiekankę na stacji benzynowej czy też Cheeseburgera możemy liczyć na dobrej jakości ser? Jeśli porównam cenę pizzy, cheeseburgera do ceny dobrego sera do zapiekania odpowiedź sama się nasuwa. 

Co zatem jeść? "Jak żyć?" :-) Przygotować pizzę samemu w domu z wiadomych składników. Jest to naprawdę proste.